«سهیل شاهین» سخنگوی دفتر طالبان در قطر درباره توافقنامه صلح با آمریکا تاکید کرد: ما با آمریکا چند دور مذاکره داشتیم و توافقنامه تکمیل شده است. باید منتظر ماند که پس از امضای توافقنامه آمریکا تا چه حدی به تعهد خویش عمل میکند.
آمریکا و طالبان پس از 10 دور مذاکره و یک توقف طولانی، دور یازدهم گفتوگوها را درباره چگونگی نهایی شدن توافق صلح را از هفته گذشته آغاز کردهاند و با اما و اگرهای بسیار، این مذاکرات همچنان ادامه دارد.
ریاست تیمهای مذاکره کننده را ملابرادر معاون سیاسی رهبر طالبان و زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان برعهده دارند.
گفتنی است که مذاکرات آمریکا و طالبان برای رسیدن به یک توافق سیاسی بین طرفین مهرماه سال 97 در قطر آغاز شد و پس از 10 دور گفتوگو دو طرف بر روی 4 محور موافقت کردند.
این محورها شامل خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، کاهش خشونتها، عدم استفاده از خاک افغانستان علیه دیگر کشورها و نیز آغاز گفتوگوهای بینالافغانی است.
دولت افغانستان با آغاز دور یازدهم مذاکرات آمریکا و طالبان تاکید دارد در این مذاکرات درباره کاهش خشونتها و یا آتشبس هیچ پیشرفتی صورت نگرفته است اما نمایندگان آمریکا تاکید کردهاند که طالبان باید خشونتها را در افغانستان کاهش دهند.
از سوی دیگر، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر نیز گفته که این گروه توافق کرده تا در روزهای منتهی به امضای توافق با آمریکا حملاتش را کاهش دهد تا زمینه خروج امن نیروهای آمریکایی فراهم شود اما این به معنی آتش بس نخواهد بود.
همچنین ملاعبدالغنی برادر معاون سیاسی رهبر طالبان تاکید کرده که برای پایان یافتن جنگ در افغانستان نیروهای آمریکایی باید این کشور را ترک کنند.
درباره روند مذاکرات صلح افغانستان، با «سهیل شاهین» سخنگوی دفتر طالبان و عضو تیم مذاکره کننده این گروه در قطرگفتوگو کرده ایم که در ادامه میخوانید:
شما در توئیتی با این مضمون نوشتید که معاون سیاسی امارت اسلامی افغانستان و زلمی خلیلزاد در حال مذاکره برای امضای توافقنامه و مراسم مربوط به آن هستند. اکنون اینگونه تحلیل میشود که مذاکرات شما و آمریکا نهایی شده و به زودی امضا میشود. آیا امارت اسلامی و آمریکا به توافق نهایی رسیدهاند و این توافق به زودی امضا میشود؟
توافقنامه در 9 دور مذاکره نهایی شد و فقط امضای آن باقی است اما امضای توافقنامه بر اساس توئیت ترامپ و به بهانه حمله به نظامیان آمریکایی به تاخیر افتاد.
این در حالی بود که بطور مطلق بین ما آتشبس وجود نداشت و هر دو طرف حملاتی را انجام میدادند.
آمریکاییها گفتند که درایام نزدیک به امضای توافقنامه باید آتشبس برقرار شود و ما آن را نپذیرفتیم اما گفتیم که ایجاد فضای امن در روزهای منتهی به امضای توافقنامه پذیرفتنی است منتها نحوه آن را طالبان تعیین خواهد کرد.
همچنین طرف آمریکایی نیز باید حملات را متوقف کنند.
به هر حال، یک هئیتی از طرف دفتر سیاسی طالبان برای مشاوره با رهبر امارت اسلامی اعزام شد و اکنون با دستورهای لازم بازگشته است و مذاکره با آمریکا ادامه دارد. باید منتظر بود که چه زمانی توافقنامه امضا خواهد شد.
اگر پاسخ شما به سوال اول منفی است چرا توییتهای شب گذشته را منتشر کردید و برای اولین بار به امضای توافق و مراسم و تشریفات آن اشاره داشتید؟
همان طور که پیشتر تذکر دادم، تیم مذاکراتی امارت اسلامی افغانستان تحت ریاست «شیرمحمد عباس استانکزی» با تیم مذاکراتی آمریکا به ریاست زلمی خلیلزاد نشست داشت و چند دور مذاکره بین دو تیم انجام شد، اکنون نیز مذاکرات ادامه دارد اما درباره زمان امضای توافقنامه به نتیجهای نرسیدهایم.
برخی میگویند که آمریکا پیششرطهای جدیدی برای امضای توافق صلح گذاشته است. این پیششرطها چیست و آیا امارت اسلامی آنها را پذیرفته است؟
آمریکاییها میگویند که یک هفته قبل از امضای توافقنامه باید خشونت کاهش یابد، اما تا کنون درباره نوع و چگونگی کاهش خشونت به توافق نرسیدهایم. البته مذاکره ادامه دارد تا به یک نتیجه مشترک برسیم.
هدف نهایی طالبان از مبارزه و مذاکره همزمان چیست؟
همانگونه که پیش از این نیز گفته شد، ما خواستار خروج کامل نظامیان آمریکایی و خارجی از افغانستان هستیم و برای نیل به این هدف قربانیهای بسیار دادهایم و خواهیم داد.
هدف امارت اسلامی تغییری نکرده است و ما خواستار پایان اشغال در افغانستان چه از طریق مسالمت آمیز و یا قهرآمیز هستیم اما بهتر است که آمریکاییها از راه مذاکره و مسالمتآمیز از کشورمان خارج شوند وگرنه سنگر جهاد به قوت خود باقی است و ادامه دارد.
عدم صداقت آمریکا در مذاکره و عمل به تعهداتش در معاهدات مختلف از جمله برجام شما را نسبت به گفتههای آمریکا در توافق صلح با شما بدبین نکرده؟ آیا شما آمریکا را در عمل به وعدههایش صادق میبینید؟
بدون شک آمریکا از تعهدات خویش در جهان سر باز زده است از جمله درباره برجام اما حل مسالمت آمیز مسئله افغانستان سیاست محوری ما است، قبلا دشمنان ما شامل آمریکا اتهام وارد میکردند که امارت اسلامی معتقد به ادامه جنگ است و به حل مسالمت آمیز مسائل باوری ندارد.
به همین دلیل ما گفتیم که هدف طالبان پایان اشغال وخروج نظامیان خارجی از افغانستان است که این به خیر منطقه نیز هست. اگر این هدف از طریق مسالمت آمیز و براساس مذاکرات حاصل شود، بهتر است.
ما با آمریکا چند دور مذاکره داشتیم و توافقنامه تکمیل شده است. باید منتظر ماند که پس از امضای توافقنامه آمریکا تا چه حدی به تعهد خویش عمل میکند.
منبع: تسنیم
انتهای مطلب
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/13031
تگ ها: